Cold brew



Hozzávalók:

  • Durvára őrölt kávé
  • Víz

Elkészítés:

  • Egy zárható tálba kimérünk valamennyi (nagyobb mennyiségű) kávét. Esetünkben a kimért kávé 41.5 gramm volt.
  • 1:4 vagy 1:6 arány szerint kimérjük a megfelelő vízmennyiséget, majd ráöntjük a tálban lévő kávénkra. Mi az 1:6 arányt követve 249 g vizet használtunk.
  • A tálban lévő keveréket alaposan összekeverjük, majd lezárjuk.
  • A kávénkat 18-24 órán keresztül a hűtőben áztatjuk.
  • Másnap a tálból egy szűrőn átöntve leszűrjük a kávét úgy, hogy abban lehetőség szerint ne maradjon zacc.
  • Szükség szerint a szűrést megismételjük.
  • A kész kávét egy másik, lehetőség szerint zárható edénybe töltjük. Esetünkben 2 üveg, 77 grammos tömény cold brew volt az eredmény, melyből egy üveg tartalma került hozzá egy adag kávéhoz.
  • Fogyasztás előtt a cold brew-t érdemes 1:1 vagy 1:2 arányban hideg vízzel vagy tejjel hígatni. Mi 77 g tömény kávét hígítottunk 154 g vízzel, ezzel körülbelül 2,3 dl kávét kaptunk.
  • Italunkat szükség esetén cukorsziruppal édesíthetjük.

Megjegyzések: 

A receptben leírt mennyiségektől el lehet térni, azonban akkor is tartani kell az 1:4 vagy 1:6, később pedig 1:1 vagy 1:2 arányokat. A saját arányainkat a receptben szürke színnel jelöltük. A félretett cold brew-t hűtve kell tárolni és 30 napon belül el kell fogyasztani.